lördag 17 mars 2012

2012-03-13 och 2011-10-31 Björn Eriksson från Seniornet Kungsholmen Sweden Fräscha upp gammal dator

2011-10-31 Björn Eriksson från Seniornet Kungsholmen Sweden Fräscha upp gammal dator
http://www.seniornetkungsholmen.se/aktiviteter.html

Referat från SeniorNet Södermalm
 http://www.seniornet.se/klubbSto/Sodermalm/ 
Dataträff 13 mars 2012:
Fräscha upp gammal dator
Björn Eriksson från Seniornet Kungsholmen talade i dag om hur man kan göra en gammal dator brukbar, dvs vad man skall tänka på när det börjar slöa till sig. Men än 50 gäster infann sig, ämnet är tydligen viktigt. Hela föreläsningen finns i bifogad pdf-fil, så här följer bara några saker som man skall tänka på.
     Om det tar mer än 2 minuter att starta datorn, bör man överväga åtgärder. Det kan röra sig om att rensa bort onödiga program, genom att köra msconfig och under Autostart-fliken ta bort program som inte behöver sättas igång varje gång man startar datorn. Varje programtillverkare verkar tycka att just hans program är så viktigt att det skall starta automatiskt.
     Det är en bra idé, att inte fylla hårddisken mer än till 50-60 %.
     Att utöka RAM-minnet kan göra underverk för snabbheten överhuvudtaget, om det är litet från början (mindre än 0,5 Gigabyte). Björn tipsade om hur man för att hjälpa RAM-minnet kan köpa ett snabbt (men inte stort) USB-minne,  20 MB/sek skriv och 40 MB/sek läs. Kolla i pdf-filen. Sådana USB-minnen hör inte till de billigaste.
     Ett bra tips är att till vardags inte köra som administratör utan köra i ett konto med begränsade rättigheter. Då hindrar man att av misstag skadliga program invaderar datorn.
     Program som rensar datorn kan vara bra. Vi har tidigare fått tips om Advanced System Care (Björn Annell) men denne Björn (Eriksson) tipsade om ccleaner, som rekommenderats av experter.
     Ett problem är hur man kan hejda onödiga processer när man kör Aktivitetshanteraren (ctrl-alt-del). Där har PC för Alla en bra sida: www.pcforalla.se/processer.
     Sedan finns ju alla standardgrejer, uppdatera drivrutiner och Windows regelbundet (men låt det inte ske automatiskt, utan begär att få bestämma själv vilka uppdateringar som skall göras). Samt förstås att en gång i månaden defragmentera sina partitioner (C:, D: osv)
     Ett otyg är program som ger sig ut för att fixa datorn och som talar om att ”Du har 6354 problem” ska vi fixa det? Antingen kan det vara något farligt program, och om det är schysst, så tar den bara 1000 fel, ”men om du betalar så fixar vi resten”. Ofta är det rent geschäft. En gäst berättade att datorn gick ännu långsammare efter att han följt rådet.
Publicera inläggRefererat av Kurt Åberg




www.seniornet.se

ideell it-föreningen för seniorer där äldre lär äldre
www.seniornet.sekansli@seniornet.se

08 658 14 60 (10-12)
Bli medlem
 i SeniorNet Sweden
för 250 kr/12 månader


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar