onsdag 7 december 2011

Stor guide: 10 steg till den bästa festfilmen i samarbete SeniorNet Sweden

http://www.idg.se/2.1085/1.399781/stor-guide-10-steg-till-den-basta-festfilmen

 PC för Alla:

Stor guide: 10 steg till den bästa festfilmen

Sida 1 / 5
En kaka är inte färdig bara för att du har blandat ihop smeten. Ett hus är inte klart när allt material ligger på plats – och en film är inte fullbordad bara för att inspelningen är avklarad.

I samtliga fall krävs en del efterarbete, och när det gäller film kallas det här för videoredigering. De flesta av oss filmar alldeles för mycket, och det mesta är definitivt inte sevärt. Vad redigeringen handlar om är i första hand att klippa bort alla onödiga delarna så att filmen blir kort och kärnfull.

Har du filmat många klipp vill du förmodligen sammanfoga dem till en enda film, och det här är också något du gör när du videoredigerar. För att din film ska kännas proffsig kan du även använda några snygga videoövergångar som gör klippen mindre störande.

Lägger du sedan på musik och lite text blir den ganska amatörmässiga film du hade i kameran något du definitivt inte behöver skämmas för.

Resultatet kan du visa för dina vänner på tv:n eller datorskärmen, men du kan även bränna en dvd-skiva eller lägga ut filmen på Facebook eller Youtube.

Billigt och enkelt
Det var inte länge sedan den som ville skapa sina egna filmer var tvungen att köpa svindyra kameror och avancerad redigeringsutrustning.

I dag är allt annorlunda. De flesta mobiltelefoner har inbyggd filmkamera, och använder du din kompaktkamera får du ännu bättre kvalitet. När du har filmat klart är det bara att föra över resultatet till datorn och det är här det blir riktigt roligt. Att redigera video är nämligen löjligt kul – men fånigt tidskrävande.

Och det bästa av allt är att det inte behöver kosta speciellt mycket. Du kan köpa videoredigeringsprogram för några hundra­lappar, med det finns även alternativ som är helt gratis, till exempel Windows Live Movie Maker från Microsoft.

Vi på PC för Alla har testat vad ­programmet går för i praktiken. Vi samlade ihop redaktionen till kräftskiva, lät var och en filma och förde över resultatet till Movie Maker. Att skapa hyfsad festfilm tog inte ens en halvtimme.




ideell it-föreningen för seniorer där äldre lär äldrewww.seniornet.se
kansli@seniornet.se
08 65814 60

SeniorNet Sweden har samarbete med PC för alla och rabatt på tidningen
www.seniornet.se 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar