måndag 28 mars 2011

Microsoft Kom igång med nya Movie Maker i tre steg m.m.



SeniorNet Sweden årsmöte 14 april på Landstingshuset Stockholm
välkommen att bli medlem du också


Microsoft Kom igång med nya Movie Maker i tre steg

O.B.S Medlem i SeniorNet Sweden www.seniornet.se får 50 % i rabatt m.fl tidningar
Del tre i Martin Appel på PC för Allas Windows Live-skola handlar om att redigera och göra snygga filmer med gratisprogrammet Movie Maker. På ungefär tio minuter tar du dig från att installera programmet till att klippa film, lägga på ljud, skapa snygga övergångar och eftertexter samt slutligen hur du sparar och delar med dig av dina filmer.

Du hittar hela guiden under rubriken Move Maker: Så gör du proffsiga semesterfilmer, vill du gå direkt in på någon av de olika delarna kan du göra det här nedan.

De två tidigare publicerade skolorna är Kom igång med nya Messenger i fem steg ochKom igång med nya Photo Gallery i fyra steg. Framöver kan vi också se fram emot att lära oss mer om mejl och kalender (Live Mail) samt att skapa bloggar och hemsidor (Writer). När dessa publiceras på PC för Alla lyfter vi självklart också fram dem som tips här på MVH.

Åsa

By Åsa.  25 Mars 2011 10:10

Kom igång med nya Photo Gallery i fyra steg

Del två i Martin Appel på PC för Allas Windows Live-skola handlar om att få ordning på dina digitala bilder samt allt du kan göra med dem i gratisprogrammet Photo Gallery. På ungefär tio minuter tar du dig från att installera programmet till att se hur du förbättrar kvalitén i dina bilder, skapar panoramabilder och bildspel samt hur du enkelt delar med dig av dina bilder.

Du hittar hela guiden under rubriken Äntligen får du ordning på dina digitalbilder, vill du gå direkt in på någon av de olika delarna kan du göra det här nedan.

De två tidigare publicerade skolorna är Kom igång med Messenger i fem steg och redigering av film (Movie Maker). Framöver kan vi också se fram emot att lära oss mer om mejl och kalender (Live Mail) samt att skapa bloggar och hemsidor (Writer). När dessa publiceras på PC för Alla lyfter vi självklart också fram dem som tips här på MVH.

Åsa

By Joakim.  24 Mars 2011 17:08

Släcker du på Lördag? Spara energi redan idag genom att se över dina inställningar i Windows 7.

Det är just nu väldigt aktuellt med energibesparingar och manifestationen Earth Hour uppmanar oss att släcka ljuset i en timme för att spara energi. Vällovligt tycker jag.
I det här inlägget tänkte jag skriva lite om hur du kan se till att din Windowsdator drar så lite ström som möjligt alla dagar. Det finns bra verktyg för att du skall kunna hjälpa till att minska belastningen på naturen på grund av din dator.

Energialternativ
Det är väldigt onödigt att din dator står och drar ström när du inte använder den, och du kan lätt ställa in dina egna skräddarsydda inställningar som stänger av eller sätter datorn i vänteläge när du inte använder datorn. Så här gör du i Windows 7:
Leta reda på inställningen Energialternativ, till exempel genom att trycka på start  image  i Windows och skriva energi:

image

Välj Energialternativ och den här rutan dyker upp:

image

Som du ser här finns det några så kallade energischema att välja på. För oss anställda på Microsoft så finns det centralt bestämda energischema som trycks ut på våra företagsdatorer som är designade för att spara energi när det går. Eftersom vi är över 100000 personer som jobbar hos oss runtom i världen och många av oss har flera datorer per person så finns det väldigt mycket energi att spara på att automatiskt stänga av dom på natten till exempel. Använder du Windows 7 på jobbet? Kolla om ditt företag hjälper till att spara ström!

Det schema som är inställt från början på en Windowsdator är det som kallas “Balanserat”. Om du klickar på “Ändra schemainställningar” för det balanserade schemat ser du detta:

image

Eftersom jag har en dator som är bärbar så har jag möjlighet att ställa in olika alternativ för hur snabbt datorn skall tona ner skärmen, släcka ner skärmen och sätta datorn i strömsparläge automatiskt både för när datorn har strömsladden ikopplad och när den går på batteri.

Prova att sätta upp ditt egna schema som passar dig och som gör att datorn inte står på i onödan. Som du ser ovan så kan man också sänka bildskärmens ljusstyrka så att den inte lyser starkt i onödan.

Energialternativ hanterar vad som händer automatiskt, men det effektivaste är ju naturligtvis att du stänger av datorn när du inte använder den. Men om du glömmer så hjälper Windows till Ler.

Det finna massor av andra tips kring hur man kan spara ström genom sitt datoranvändande, så räkna med att jag återkommer i frågan.

/Joakim
By Åsa.  21 Mars 2011 09:09

Ny chans att tävla med Hotmail och vinna Kinect för Xbox 360

Vinnaren i vår tävling som avslutades i fredags kommer att utses under dagen. Vi kontaktar dig som vunnit via den mejladress du tävlade med under eftermiddagen.

Nu drar vi igång en ny tävling med samma pris, men med en ny utmaning. Alla som tävlade i förra tävlingen är självklart välkomna att vara med även i denna.  

Ett Hotmail-konto är mycket mer än ”bara” webbmejl. En av de största och mest omtyckta nyheterna är att du får gratis Officeprogram (Excel, Word, PowerPoint och Hotmail) med ditt Hotmail-konto. Funktionen kallasOffice Web Apps och funkar även om du inte har Office installerat på datorn.

Nu tävlar vi! Ta en titt på PowerPoint-dokument vi skapat i Office Web Apps och klura ut vilken av de fyra bilderna som ska bort. Motivera också ditt val kortfattat (ca en mening), till exempel; Jag tror att nummer 1 ska bort för att bilden är svart/vit.

Så tävlar du
För att tävla loggar du in på ditt Hotmail-konto och skickar ett mejl till mvh+vemskabort@hotmail.se med en kort motivering till varför just den bilden ska bort.

För att delta i tävlingen måste du mejla från ett Hotmail- eller Live-konto.
Logga in på Hotmail eller skapa ett nytt konto.

Första pris är en Kinect för Xbox 360 tävlingen pågår 21 mars-4 april.
Vinnarna meddelas via e-post, på den adress som används i tävlingen.
För fullständiga tävlingsregler, läs här.

Åsa

By Åsa.  18 Mars 2011 11:22

Vårstäda din inkorg – tips på hur du rensar, sorterar och söker smart i Hotmail

Har du koll på de nya funktionerna i Hotmail för att hitta, sortera och rensa bland dina mejl? Här kommer några tips på funktionerna som hjälper dig att få (och behålla) en ren och snygg inkorg.

Under menyalternativet Rensa hittar du de flesta funktionerna för att rensa och sortera bland dina mejl.

  • Flytta alla från – Markera ett mejl och välj Flytta alla från för att flytta alla mejl du fått från den avsändaren till en viss mapp. Om du även kryssar i rutan Flytta även framtida meddelanden hamnar alla mejl du får från den avsändaren framöver direkt in i den mappen.
  • Ta bort alla från  - Markera ett mejl och välj Ta bort alla från för att radera samtliga mejl du fått från den avsändaren. Om du även kryssar i rutan Blockera även framtida meddelanden kan du blockera avsändaradressen så att du inte får några mejl från den i framtiden.
  • Markera mappen som läst - Har du en mapp med många olästa mejl kan du snabbt markera alla som lästa genom att välja detta alternativ.
  • Töm mappen - Detta alternativ är det enklaste sättet att tömma en hel mapp med mejl.

I samma meny finns också följande funktioner.
  • Skräppost - Har du fått ett mejl som du klassar som spam markerar du det och väljer Skräppost från menyn. Avsändaren klassas då som osäker av Hotmail och mejlet raderas.

    Om ett mejl som inte är skräppost hamnat i mappen skräppost kan du enkelt berätta för Hotmail att du inte vill att avsändaradressen ska hanteras som skräppost genom att markera meddelandet och väljaInte skräppost. Mejlet lägger sig då som vanligt i inkorgen.
  • Markera som - Här kan du flagga ett markerat meddelande, om du vill följa upp det senare. Du kan även ange meddelanden som olästa eller lästa och rapportera adresser som skickar skräppost genom att välja Nätfiske.
  • Flytta till - Vill du flytta ett eller några ensataka mejl till en viss mapp gör du det genom att markera det/dem och välja Flytta till.

Hitta mejlen du letar efter lättare
Snabbvyer (1)
 är ett smart sätt att snabbt få en vy som är enklare att hitta i. Här kan du med ett klick välja att endast visa mejl som är flaggade, innehåller bilder eller Officedokument.

Via menyn Visa (2) kan du enkelt sortera bland inkorgens mejl för att se olästa mejl, sociala uppdateringar, och mejl skickade från kontakter eller grupper. Via menyn Ordna efter (3) kan du också sortera på datum, avsändare, ämne, mejlets storlek eller efter konversation (alla mejl i samma tråd samlade).


Logga in på Hotmail för att prova själv. Har du inte Hotmail? Skaffa ett konto här. Vill du läsa mer om vad Hotmail har att erbjuda kan du göra det här.

Åsa

By Joakim.  15 Mars 2011 19:11

Nu släpps Internet Explorer 9. Snabb, snygg och säker!

Från och med idag finns Internet Explorer 9 färdig att ladda ner här. Jag måste säga att det känns jättekul att vi trycker på knappen och släpper ut den färdiga produkten. Sen i September har jag kört testversionen på alla mina datorer och det har funkat bra för mig nästan utan undantag. Vi har testat de 100 största websajterna i Sverige inklusiver banker och myndigheter, och det funkar bra.

Det jag gillar är främst:
  • Att jag kan fästa mina favoritsajter i aktivitetsfältet i Windows 7 och få snabb tillgång dom och dessutom snabblistor och andra finesser.
  • Att den är så snygg och ren, och att webbsajterna får ta plats på skärmen.
  • Att IE9 startar snabbt och sidorna laddar snabbt.
  • Att de inbyggda säkerhetsfunktionerna är påslagna utan att man behöver göra något.
I samband med att vi släppte ”förversionen” av Internet Explorer 9 skrev jag om mina favoritfunktioner och i ett av Helenas tidigare inlägg tipsar hon om hur du kan fästa Hotmail i ditt aktivitetsfält så att mejlen blir mer tillgänglig.


Håll också utkik efter andra sajter som du kan fästa i aktivitetsfältet, som exempelvis ReseguidenFinest,SF BioFacebookBilddagboken med flera. Jag kommer skriva om fler allt eftersom sajterna utnyttjar IE9.
Internet Explorer 9 fungerar endast på Windows Vista och Windows 7. För dig som är osäker på vilken webbläsare du har och om du kan uppgradera till Internet Explorer 9 rekommenderar  jagVilken version av Internet Explorer är bäst för mig och hur installerar jag?

Några som skrivit om och testat webbläsaren är Henrik Elmsjö på Tech World säger iSå snabb är Internet Explorer och Tommy K Johansson i Internet Explorer 9: Sju smarta funktioner.

/Joakim

By Joakim.  11 Mars 2011 16:44

Vilken version av Internet Explorer är bäst för mig och hur installerar jag?

Nu när Internet Explorer 9 kommer ut på marknaden så får jag en del frågor kring vilken version av Internet Explorer som man skall ha och hur uppgraderar jag till den version som passar mig bäst.

Det är rätt enkelt egenligen. Om du kör Windows XP så är det Internet Explorer 8 som gäller för dig. Den installerar du här: Internet Explorer 8!

Om du kör Vista eller Windows 7 skall du definitivt köra Internet Explorer 9 som du hittar här.

Du behöver inte ta bort din gamla webbläsare innan du installerar Internet Explorer 8 eller Internet Explorer 9.

Vill du läsa mer om Internet Explorer 9, kolla in den här sidan
Och vill du läsa mer om Internet Explorer 8, gå hit

/Joakim
By Joakim.  11 Mars 2011 11:43

Trött på att prenumerera på antivirus? Det finns alternativ!

Den kända författaren Jan Myrdal skriver på Computer Swedens debattsidor idag om hur hans antivirus blev avstängt eftersom han inte betalat. Leverantören svarade att något gått fel och att det skall redas ut, och det är ju skönt, för vi behöver alla ha antivirus som funkar bra och som inte stängs av.

Microsoft Security Essentials är ett gratis antivirus som med stor chans skulle räcka bra för Jan Myrdal. MSE installerar du en gång för alla, det uppdateras automatiskt och helt gratis och du behöver inte vara rädd för att någon licens har löpt ut. MSE hittar du här.

/Joakim

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar