tisdag 23 oktober 2012

Windows 8 - här är de häftigaste nyheterna se SeniorNet Sweden


Windows 8 - här är de häftigaste nyheterna

Nu är det dags igen. Det är inte det lättaste att lära ut Windows eftersom det ständigt sker förändringar. Vi skriver kursmaterial och ger våra medlemmar en instruktionsskiva och så är allt plötsligt ”omodernt”. Nu är det Windows 8 som är på gång med nytt gränssnitt, appar, pekmenyer och ett inbyggt virusskydd. På Microsofts teknikdagar i Amsterdam i mars presenterades de häftigaste nyheterna i Windows 8


Del 1 Grunderna

Fungerar på alla surfplattor
Windows 8 fungerar utmärkt på alla surfplattor – detta är en klar förbättring eftersom det varit litet si och så med detta i tidigare Windowsversioner.
Passar för pekskärm
Den som vill köra Windows 8 på en surfplatta lär uppskatta stödet för pekskärm. Microsoft har utvecklat ett helt nytt gränssnitt som kallas för Metro och som från grunden är gjort för att peka. Den som föredrar mus och tangentbord kan dock utan problem fortsätta med det.

Utnyttjar sociala medier
Kopplingen till olika sociala medier är en viktig del i Windows 8. Du ser med andra ord en persons Facebook-uppdateringar och Twitter-inlägg i samma flöde.


Del 2: Appar

App är en förkortning för applikation och är ett annat namn för program.
Windows 8 har en inbyggd butik, Store, för köp av appar. Här söker du efter kategori, klickar och installerar – hur lätt som helst. Det finns även kostnadsfria appar att ladda hem.

Du bygger lätt själv appar. Vill du själv göra appar? Windows 8 hjälper dig i utvecklingsprogrammet Visual Studio, som är gratis. Utan kunskap om programmering skapar du lätt din app. På sajten dev.windows.comfinns programmet att hämta hem utan kostnad. Villkoren för apptillverkarna är dessutom bättre än exempelvis för den som gör appar till Ipad.

Kontrakt kopplar ihop appar
Windows 8-appar kan integrera med varandra och med datorn. Det gör att de kan dela information. En pusselapp kan exempelvis gå in på en nyhetssida och hämta in en bild – som omvandlas till pusselbitar.


Del 3: Gränssnitt

En personlig startsida för dig som vill använda gränssnittet Metro.
På startsidan visas nu ”brickor” som du själv kan flytta och skräddarsy. Du kan exempelvis lägga in nyhetsuppdateringar, väderprognoser, kalendrar och dina vänners Facebook-inlägg. Startsidan uppdaterar sig själv, vilket gör att den alltid är aktuell.

Allt kan fästas i skärmens nederkant
I menyn i skärmens nederkant kan du fästa (pinna) ett program som tidigare i Windows 7, men nu kan du även fästa en person för att få se hans eller hennes statusuppdateringar. Eller också fäster du en nyhetssajt för att få läsa senaste nytt.

Menyerna är borta i Metro-snittet
I Metro-gränssnittet finns ej längre någon meny. I stället utnyttjas hela skärmen för att visa det viktiga, alltså innehållet i en app.

Och du använder då tummarnaNu använder du tummarna. Om du drar med höger tumme från skärmens högerkant får du fram ett antal menyval och gör du samma sak med vänster tumme bläddrar du mellan olika program.

Svep dig fram med känt maner från de moderna telefonerna. Om du drar med fingret från skärmens överkant kan du plocka fram menyer. Rita ett bakvänt stort L och du kan minimera fönstret och fästa det i vänster- eller högerkanten.

Smartare zoom
På en sida med t.ex. flera bilder zoomar du enkelt genom att trycka två fingrar mot skärmen och föra dem mot eller från varandra. Med zoomfunktionen kan du också t.ex. ersätta alla bilder av en alfabetisk lista.


Del 4: Säkerhet

Inbyggt antivirusskydd
Windows 8 har ett inbyggt skydd mot virus och andra skadliga program, och det slås på automatiskt om du inte installerar något annat säkerhetspaket. Datorn skyddas alltså redan i startögonblicket. Tidigare kunde it-skurkar infektera datorn innan Windows hunnit starta.

Bild i stället för lösenord
Du kan nu även logga in med hjälp av en bild, på vilken du ritar en krumelur t.ex en cirkel runt hundens nos

Din dator på en pinne
För företagare som vill arbeta hemifrån har Windows lagt in ett säkerhetspaket via ett usb-minne som omintetgör risken för att företagets information kommer på villovägar


Del 5: Snabbare

Kallstart – på 8 sekunder
Windows 8 startar snabbare än tidigare Windows-versioner.

Var alltid uppkopplad – Microsofts råd
I viloläge drar datorn mycket litet ström, så litet att datorn kan vara uppkopplad i dagar innan batteriet tar slut. Den vaknar till liv om det exempelvis kommer ett mail.

Lätt att tömma och fräscha upp – Remove.
Med hjälp av Windows 8:s Remove-funktion kan all information raderas och datorn återställas till samma läge som när den var ny. Bra om du t.ex. vill ge bort din gamla dator. Och ett måste om du vill slänga den på soptippen.
Det finns även en liknande funktion för att installerar om Windows, men behålla alla dokument.
Båda de här funktionerna har funnits tidigare, men de är nu lättare att använda och mycket snabbare. De tar som regel bara 2-3 minuter.

Gratis testprogram
Tycker du att din dator är för långsam? Eller att den äter för mycket batteri? I Windows 8 finns ett testprogram där du kan få hjälp att analysera datorn, och se vad det är som skapar problem.

Enklare aktivitetshanterare – och svårare
Som tidigare finns ett enkelt visningsläge i Aktivitetshanteraren, men det finns i Windows 8 ett mera avancerat visningsläge där du kan se massor av teknisk information om allt som händer i datorn.

Informationen ovan har jag hämtat från PC-tidningens presentation av Windows 8 på mässan i Amsterdam. Här är länken till Pc-tidningens mera omfattande artikel med bilder om Windows 8Alli Reimegård


Publicerat 2012-07-07
www.seniornet.se
kansli@seniornet.se
08 658 14 60 mellan kl 10.00-12.00

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar