tisdag 24 april 2012

Surfa lugnt! tips från SeniorNet Sweden


Surfa lugnt!

Gillar du Googles tjänster, men är obekväm med att nätbjässen vet så mycket om dig? Jusektidningen guidar dig till en anonymare surftillvaro.
Det har stormat kring Google i vår. När företaget gick ut med en ny sekretesspolicy lät reaktionerna inte vänta på sig. ”Va? Menar ni att ni att de klipp jag kollar på YouTube* påverkar vilka sökträffar jag får på webben? Att min och sambons inköpslista i Google Docs påverkar vilka annonser som visas i Gmail?”
Yrvakna användare protesterade mot vad de upplevde som en våldsam integritetskränkning. Vissa experter höll med. Andra menade att den nya policyn egentligen inte innebär något nytt.

Google har alltid samlat information om sina användare och använt den för att skräddarsy sökresultat och rikta annonser – det är själva kärnan i deras affärsidé.
Den stora skillnaden är att man nu är tydlig med att man samkör användardata mellan sina olika tjänster**.
Frågar du Google så är syftet att göra din nätupplevelse mer relevant och personlig. Frågar du kritikerna så handlar det om att göra dig till ett tydligare mål för annonsörer.

Båda har rätt.

Ju mer Google vet om ditt nätrelaterade beteende, desto lättare är det för dem att förutse vilka sökträffar som är relevanta för just dig. Det underlättar också för deras annonssystem att veta vilka annonser som sannolikt lockar dig.
Gillar du tanken på en skräddarsydd surfupplevelse? Då är det bara att fortsätta använda Googles tjänster.

Tycker du att informationsinsamlingen känns olustig? Då ska du kolla in vår guide här nedan till hur du försvinner från Googles radar.
Fotnoter:
* Youtube ägs sedan 2006 av Google.
** Google Books, Webbläsaren Google Chrome och shoppingverktyget Google Wallet samkörs inte.

Så gömmer du dig för Google

1. Logga ut
Är du inte inloggad på ditt Google-konto på dator eller telefon kan inte heller information om dina surfvanor samköras med data i tjänsterna på ditt Google-konto. Logga ut när du inte använder någon av tjänsterna.

Mobilen då?
Androidtelefoner är i stort sett uppbyggda kring Googles tjänster; är du obekväm med det bör du överväga en annan lur. Dock kan du ta en backup på all data i telefonen och återställa fabriksinställningarna. Låt sedan bli att logga in med ditt Googlekonto när du ombeds, och hitta andra tjänster för surf, mejl och kalender etc.


2. Skaffa flera konton
Om du vill fortsätta använda tjänster som Google+, Gmail, Docs och Google reader, men inte vill att dina aktiviteter i dessa ska kopplas samman – skapa varsitt konto för respektive tjänst. Google samkör aldrig information mellan en persons olika konton, utan bara mellan de olika tjänsterna i ett och samma användarkonto.


3. Bort med kakornaGoogles annonssystem AdSense visar annonser anpassade efter dina surfvanor. En annonscookie som lagras i webbläsaren registrerar vilka intressen du har, och annonserna anpassas efter detta. Om du vill stoppa det, eller bara är nyfiken på vad Google tror sig veta om dina intressen, gå till: http://www.google.com/ads/preferences
Klicka ”Välj bort” för att stänga av kartläggningen av dina surfvanor.

Om du surfar i Googles egen webbläsare Chrome har du även möjlighet att stoppa andra annonssystem från att registrera dina surfvanor. Installera tillägget Keep My Opt-Outs på adressen http://bit.ly./xjbFIX.


4. Byt sökmotor
Ordet googla må vara synonymt med att söka information på webben numera, men det finns faktiskt andra sökmotorer än Google (Yahoo, Bing m fl.). Även om de också samlar in data via cookies så kan inte detta sammankopplas med informationen på ditt Google-konto.


5. Mörka sökvanor
Föredrar du Google framför andra sökmotorer, men vill inte att företaget registrerar vad du söker och anpassar träffarna därefter?  Stäng av det personanpassade surfläget.

Om du är inloggad på någon av Googles tjänster gör du så här:
Gå till www.google.com/history och ta bort din webbhistorik. Klicka sedan på ”Pausa”. Din webbhistorik sparas nu inte och kan därför inte påverka dina framtida sökresultat.

Om du inte är inloggad på ett Google-konto, gå till google.com/history/optout, klicka i ”Inaktivera anpassade resultat baserade på sökaktivitet”.
Obs! Byter du webbläsare måste du göra samma sak igen.


6. Låt Google guida dig
Företagets egen informationssida om sekretessverktyg är både matnyttig och användarvänlig. Skräddarsy dina inställningar påhttp://www.google.com/policies/privacy/tools/




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar