onsdag 30 november 2011

Så väljer du rätt lättviktig bärbar tips från SeniorNet Sweden

http://pcforalla.idg.se/2.17208?ref=sprextr

Så väljer du rätt lättviktig bärbar

En bärbar dator kan förstås vara mer eller mindre bärbar. Hör du till dem som vill ha pc:n med dig precis överallt så kan det vara viktigt med en dator som har låg vikt och extra lång batteritid. Då får du oftast kompromissa bort prestanda och funktioner. 

De här datorerna, netbook och enklare ultraportabla med skärmstorlek på mellan nio och 13 tum, är för det mesta relativt billiga då de bygger på enklare och strömsnåla plattformar med lite lägre prestanda. 
Du kan få en bra sådan dator för mellan 2 000 och 6 000 kronor som fortfarande väger en bra bit under två kilo.

Är det här faktorer som är viktiga för dig ska du framför allt kolla in netbook-alternativet här intill. Även vårt val av billig ultraportabel är intressant för den som vill ha minimalt att bära runt på.

Vill du ha en mer kraftfull och kompetent men ändå smidig och lätt dator är det kategorin ultraportabla som gäller. Nöjer du dig med stabil kontorsprestanda och något att avnjuta media på så har det nyligen dykt upp många bra 13 tums lättviktare med prislappar på mellan 7 000 och 13 000 byggda på nya ultrabook-plattformen. Och fler som dessutom utlovar lägre prislappar och mindre format ner till 11 tum är på väg.

Det finns också andra än mer kraftfulla bärbara datorer som är tunna och lätta, och till och med en och annan med till exempel dvd-spelare, med prislappar på upp över 15 000 kronor. I vissa fall närtmare 20 000 - 25 000 kronor.

Ultraportabel eller netbook – vad passar dig?


Pris och prestanda.
 Netbook-datorer är utrustade med enkla, strömsnåla processorer och lite arbetsminne. Var inte förvånad om datorn levereras med Windows 7 Starter Edition, som saknar vissa funktioner. Ultraportabla är dyrare, har högre prestanda och säljs alltid med ett fullständigt Windows 7.

Skärm och tangentbord. En tiotums-netbook har oftast bara en skärmupplösning på 1 024 x 800 bildpunkter, och det kan se väldigt trångt ut på vissa webbsidor. Det börjar komma tiotummare med högre skärmupplösning, 1280 eller 1366 bildpunkter i bredd om du är beredd att betala lite extra. Likaså kan det något krympta tangentbordet på en netbook vara jobbigt för dig som har för stora händer. Det är en av de viktigaste orsakerna till att välja en ultraportabel istället.

Batteriet. Flertalet lättviktare har fantastisk batteritid, men inte alla. Se efter så att datorn har ett sexcelligt batteri (eller mer), om du vill kunna avnjuta en hel dag med datorn utan att den tröttnar. Ultraportabla har vassare processorer och generellt sämre batteritid än netbook-datorer.

Hårddisken. Vill du öka prestanda på din bärbara dator och kan betala för det, se efter om du kan hitta en ultraportabel med ssd-disk. Det snabbar på datorn otroligt mycket i många viktiga arbetsmoment.

Cd/dvd-läsare. Om du behöver cd/dvd-läsare är valet enkelt. En netbook är aldrig utrustad med en sådan enhet, men ett fåtal dyrare ultraportabla har det. Eller köp en lös med usb-anslutning.

Kansliet SeniorNet Sweden
KONTAKTPERSON
Marianne Hiort af Ornäs

Kanslichef/webbredaktör

kansli@seniornet.se Tel: 08 658 1460

Telefontid: 10.00-12.00 13.00 - 14.00

        BLI MEDLEM i SeniorNet Sweden DU också

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar