Att tänka på när du köper bärbar dator
http://pcforalla.idg.se/2.6298 När du köper en bärbar dator är det väldigt många olika saker att hålla reda på. Olika priskrav, olika användningsområden och personliga prioriteringar gör att frågan om vilken som är den bästa datorn har lika många svar som det finns datorer.
De faktorer som du har att förhålla dig till varierar från extremt tekniska till mycket personliga, men alla kan vara lika viktiga. Här går vi igenom de olika faktorerna som är viktiga att tänka på.
Läs mer om specifika datorer under kategorierna:
, och .
Tittar vi på datorns prestanda visar det sig att det inte bara finns olika snabba datorer, utan de är också olika snabba på olika saker. Med en kraftfull processor men enkel integrerad grafik är datorn bra på kontorsjobb och webb. Med enklare processor men ordentligt grafikkort är den i stället bra för spel och film. Sedan finns det speciallösningar med dubbla eller extra snabba hårddiskar, för dig som till exempel jobbar med filmredigering. Därför gäller det att veta vad du ska använda datorn till och välja hårdvarutyp efter det.
Du som inte bryr dig så mycket om prestanda och vill ha något billigt bör kolla lite extra på vår guide Billigt. Du som vill ha bästa tänkbara prestanda kollar in guiden Bäst.
Men det är inte slut där. Du har skärmens storlek (dess fysiska storlek) och skärmyta (antalet bildpunkter), samt kvalitet på bilden att tänka på. Vill du se på film är det bra med både stor yta och många bildpunkter, gärna 17 tum eller större och full HD, det vill säga 1 920 x 1 080 bildpunkter. Ska du bara jobba med kontorsprogram och webb så duger mer blygsamma storlekar. Är det de lättaste och mest portabla datorerna du är ute efter ska du kolla in guiden Lätt.
En viktig sak att titta på är datorns utbud av kontakter och anslutningar, minneskortläsare och möjligheter till trådlös uppkoppling. Kanske har du en kamera som bara har firewire-anslutning, eller en som lagrar allt på Compact Flash? Då minskar urvalet av datorer en hel del. Eller så har du tillbehör som använder bluetooth. Kanske vill du koppla in din stora platt-tv på hdmi. Här gäller det att ha koll på att allt du behöver finns där.
läs mer i PC för alla.......... http://pcforalla.idg.se/2.6298maximal prestandabilliglätt
Under 2010 har det skett ett antal intressanta saker på notebook-fronten. Det viktigaste är introduktionen av nya mobila plattformar och processorer. Kanske främst Intels Core i3, i5 och i7 som tar över efter Core 2-familjen. De utlovar högre prestanda, ovanligt bra integrerad grafik och smarta funktioner för att spara på batteriet. I januari 2011 kom dessutom en ny generation av dessa processorer med ytterligare förbättringar. Är det viktigt att ha det senaste i din bärbara dator ska du därför se till att om processorn är från Intel så sja det vara en av typen Sandy Bridge. Dessa har alla ett fyrsiffrigt modellnummer, där den första siffran är 2. Till exempel Core i7 2630QM.
Även AMD har lanserat nya processorer och mobil plattform. Under senhösten släpptes ett gäng snabba fyrkärkniga Phenom II-processorer som ger Intel en match i prisvärdhet
Även de enklaste processorerna, Intel Atom och AMD Neo har lagt i en extra växel och blivit bättre. Köper du en netbook med någon av de nya varianterna av dessa kan du få samma prestanda som en dyr stationär pc med glödhet Pentium 4 för fem år sedan.
AMD lanserade under vintern också processorfamiljen Fusion, med inbyggt grafikkort, precis som de snabbaste Inte Core-processorerna. Men de första Fusion-processorerna är små och billiga och är tänkta för små och billiga bärbara datorer. AMD Fusion C-50 är både klart snabbare och klart billigare än de bästa av Intels Atom-processorer för netbooks just nu.
En ny generation av extremt prispressade ultrabärbara datorer har därför växt fram som en allvarlig konkurrent till förra årets favorit netbooken. Vill du ha lite större skärm, lite bättre prestanda och fullstort tangentbord i en fortfarande superlätt dator, så finns det en hel uppsjö färska datorer för mellan 4 000 och 7 000 kronor. Ofta med moderniteter som 3g-modem, hdmi-utgång och på många större bärbara även usb 3.0- och esata-portar.
Slutligen ser vi början till en helt ny kategori bärbara datorer - surfplattorna. Pyttedatorer med pekskärm och inget tangentbord har funnits tidigare, men floppat på grund av för dålig prestanda och för dåliga tillämpningar. Nu har Apple med sin Ipad visat att det kan göras.
Det tog ett tag, men lagom till julhandeln kom till slut Ipad till Sverige, och samtidigt en hel drös med konkurrenter som Samsung Galaxy Tab och Archos 101 som kör Android, och även lite mindre uppstickare som svenska Paddytek med en modell som kör Windows. 2011 kommer bli ett intressant surfplatteår, och ni kommer att kunna läsa många tester och artiklar om fenomenet i PC för Alla.
läs mer i PC för alla.......... http://pcforalla.idg.se/2.6298
Seniornet Sweden över 8000 medlemmar |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar